Nesnelerin interneti (Internet of Things, kısaca IoT), fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır.İnternet üzerinden diğer cihazlara ve sistemlere bağlanmak ve veri alışverişi yapmak amacıyla sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle gömülüdür. Nesnelerin tekil anahtar (unique identifier) ile işaretlenerek İnternet altyapısı üzerinden birlikte çalışabilmesi ve bu sayede küçük parçaların toplamından daha büyük değerler oluşturulması öngörülmüştür.
Nesnelerin interneti (IoT) kısaca, nesnelerin insan müdahalesi olmadan, kendi aralarında belirli protokoller aracılığı ile iletişim kurmasıyla oluşan veri ağıdır.
Gün geçtikçe popülaritesi ve kullanım alanı artan nesnelerin interneti kapsamında 2020 itibari ile akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar dışında yaklaşık 15 milyar ile 25 milyar arasında cihazın internete bağlı olduğu tahmin ediliyor.
IoT ile birçok endüstride cihazların birbirlerine bağlanması sağlanıyor. Bu iletişim ağı sensör pazarıyla doğru orantılı olarak gelişiyor. Önümüzdeki 10 sene içerisinde her sene yaklaşık 1 trilyon sensörün konuşlandırılacağı ve 20 yıl içerisinde yaklaşık 50 trilyon sensörün ağa bağlı olacağı öngörülüyor.
Nesnelerin İnterneti(IoT) ve Sensör Uygulamaları
-
Akıllı şehirler,
-
Akıllı çevre,
-
Su kontrolü ve ölçümleri,
-
Güvenlik ve önlemler,
-
Üretim tesislerinde verimliliğin artırılması,
-
Endüstriyel otomasyon uygulamaları
-
Ödeme-reklam-pazarlama uygulamaları,
-
Lojistik uygulamaları,
-
Araç takip sistemleri,
-
Maden uygulamaları,
-
Endüstriyel uygulamalar,
-
Akıllı tarım – hayvancılık uygulamaları,
-
Ev otomasyon uygulamaları,
-
Giyilebilir uygulamalar
-
Otomotiv ve ulaşım uygulamaları
-
Enerji yönetimi uygulamaları
-
Hasta takip sistemleri,
-
Sağlık uygulamaları